Bananko sladoled

Bananko sladoled

Ukoliko do sada niste ovo pravili, ne znate kako ste divnu stvar propustili! Zaista, zamrznute banane svojim ukusom neverovatno podsećaju na sladoled, a tek obložene čokoladom, posipom, pretvore se u! božanstvenu smazalicu. Neodoljivo slične  „Bananko“ sladoledu, a sasvim su prirodne i bez pojačivača ukusa i drugih aroma i stabilizatora…

U njima uživaju i odrasli i deca, nema granica 🙂 Isprobajte …

 

Sastojci za 8 Bananka:

 • 2 čvrste žute banane (ne smeđe-tačkaste)
 • 80 g crne čokolade  + kašika kokosovog ulja
 • po želji banane posuti : grublje seckanim bademima, lešniacima ili kikirikijem,  

kokosovim brašnom ili mrvljenim kolačićima. (2-3 kašike)

 • 8 komada drvenih štapića.

Priprema

 1. Svakoj banani isecite vrhove, ostatak narežite na 3-4 dela. Svaku ubodite u drveni štapić i po želji lagano utisnite u svoj omiljeni orašasti plod ( lešniak, badem, orah…), ali taj korak možete i preskočiti, svejedno su preukusne.
 2. Tako spremljene banane stavljate na papir za pečenje i hladite u zamrzivaču oko sat vremena. Ovaj korak je posebno važan kako bismo lakše umočili u glazuru sa čokoladom. Naime, zbog fine ledenosti banana, čokolada se u roku od par sekundi nakon umočenja osuši i stvrdne, tako da nema nereda i nespretnosti u kuhinji.
 3.  Za vreme hlađenja banana lagano otopite čokoladu sa jednom kašikom kokosovog ulja. Vadite jednu po jednu bananu sa štapićem iz zamrzivača i umočite je u otopljenu čokoladu. Zatim brzo, zbog stvrdnjavanja čokolade, ukrasite bananice po vlastitoj želji i ukusu.

  Napravljenu bananu vratite nazad u frižider da bi se sve lepo ohladilo (maksimum 30 min).

   

Posluživanje

Ukoliko planirate da ih upotrebite kasnije, svaku bananu umotajte u alu-foliju i čuvate u zamrzivaču. Pre korišćenja stavite na 10-ak minuta sobne temperature i spremne su za korišćenje.

Tako spremljeni Bananko sladoled mogu ostati i do 2 nedelje!

Prijatno! 😉