53. Dečji oktobarski salon „Bajke – bilo jednom“

Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

„Bajke – bilo jednom…“ slogan je pod kojim će biti održan 53. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti.

Bajka je najstarija vrsta čovekovog usmenog stvaralaštva. Ime potiče od reči „bajati“, što znači pripovedati, izmišljati, mađijati. Bajke imaju izuzetno značajnu ulogu u procesu odrastanja svakog deteta, pomažući mu da pronađe svoj put i smisao života.

Bajke uče decu da razmišljaju kritički tako što jasno pokazuju posledice odluka i dela glavnih junaka. Bajke nam proširuju vidike i podstiču dečju maštu.

Prema propozicijama manifestacije, na konkurs koji raspisuje Muzej, mogu da se prijave deca uzrasta od 4 do 14 godina (predškolske ustanove, škole, dečji likovni ateljei, dečji kulturni centri i slične dečje ustanove i asocijacije).

Na konkurs 53. Dečjeg oktobarskog salona prijavilo se 113 ustanova sa 1.000 radova, od kojih je Selekcioni žiri odabrao da se izloži 270 radova.

Radionički program

Održavanjem radioničkog programa u okviru pratećeg programa 53. Dečjeg oktobarskog salona želimo da oživimo dobru praksu čitanja bajki. One će biti inspiracija za praktičan rad dece.

Izvedeni radovi učesnika na radionicama biće prikazani na posebnoj izložbi koja će, u završnici, dopuniti izložbu konkursnih radova.

Radionicu za decu predškolskog uzrasta osmislila je i realizuje je Mirjana Dimitrijević, likovni pedagog, a za decu osnovnoškolskog uzrasta to je mr Katarina Bulajić Pavlović, likovni pedagog.