Škola za superheroje – „Napravi App koji menja svet!“

Kreativna i edukativna radionica „Napravi App koji menja svet!“ je radionica na kojoj deca uzrasta 9 do 15 godina uče da dizajniraju svoj prvi App koji treba da olakša život ljudima.

Deca koriste digitalni alat Marvel za vizuelizaciju protipa kako bi rešili ekološki ili društveni izazov na temu „Život na zemlji“

U pitanju je jednodnevna strukturisana radionica koja traje 3h na kojoj koristimo Designathon Works® metod koji kombinuje elemente Design Thinkinga i Mejker obrazovanja, pristupe koji dobijaju sve više na značaju širom sveta, kao i elemente preuzete od pedagoškog modela Reggio Emilia, socijalnog kritičara i teoretičara obrazovanja Džona Djuija i matematičara Simura Paperta.

Kako izgleda radionica?

Sastoji se iz šest jednostavnih koraka INSPIRIŠIISTRAŽISMISLISKICIRAJNAPRAVIPREDSTAVI.

1. Uvod – Prezentacija na temu radionice (Inspiracija)
2. Timski rad – (Istraži, Smisli)
3. Proces pravljenja (Skiciraj i Napravi)
4. Prezentacija (Predstavi)

Nije potrebno prethodno znanje samo osnovno poznavanje upotrebe mobilnih telefona.

Nauće da: razmišljaju kreativno i konstruktivno kroz digitalne alate, naučiće više o edukativnoj funkciji mobilnih telefona, osnovne principe dizajna interfejsa, zašto je važno da razmišljaju kroz pravljenje prototipa, kako da razumeju i upotrebe ozbiljne koncepte kroz igru i druženje, kako da razumeju kompleksne koncepte kao što je cirkularna ekonomija i održivi razvoj, kako da razumeju potrebe onih za koje kreiraju rešenja.
Napraviće svoj prvi App koji pomaže da se reši neki društveni ili ekološki problem koji budu izabrali u timu.

Materijal na radionicama?

Potrebno je da deca ponesu mobilni telefon (svoj ili od roditelja). Koristi se Designthon Works radna sveska u kojoj deca rade, papire za skiciranje, olovke u boji i post it notes. Koristi se digitalni tool Marvel za vizuelizaciju prototipa koji će deca napraviti. Potrebno je da ga deca downlouduju na svoje telefone.

Vreme održavanja radionica:

10. jula od 11 do 13h
17. jula od 11 do 13h
24.jul od 11 do 13h
7. avgusta od 11 do 13h
14. avgusta od 11 do 13h

Mesto i vreme održavanja radionica – Muzej nauke i tehnike, Dobračina 51
www.muzejnt.rs
Cena radionica
500 RSD *
U cenu je uračunat materijal za radionicu i obilazak muzejske postavke

 

Svi radovi biće predstavljeni na Global Designathon Izazovu koji će se ove godine održati 3. novembra u Impact Hub Belgrade pod temom „Život na zemlji“ (15. cilj UN ciljeva održivog razvoja).