Za bebe do godinu dana – Tabela ishrane

U periodu kada je vaša beba spremna za čvrstu hranu verovatno ste se suočili sa mnogo informacija o tome koje prvo namirnice dati, koliko, kada.

Internet je prepun foruma na kojima mame razmenjuju informacije o čvrstoj hrani.

Niko od nas nema baš toliko vremena da sve pročita i zapamti šta se od namirnica daje u kom mesecu.

tabela ishrane

Ovo možete ištampati i staviti sebi kao podsetnik tako da ne razmišljate sa svakim novim mesecom koji dolazi šta se od namirnica daje.

Tabela je urađena uz savetovanje pedijatra kao i uz pomoć svih onih knjiga koje pišu o trudnoći.

Nije neophodno da pratite uvođenje namirnica baš tako kako piše u tabeli, jer nije ni svako dete isto. Neka namirnica neće odgovarati u šestom mesecu ali će je beba zato prihvatiti u sedmom, radite po nekom svom osećaju koji posedujete kao majka.

Kada i kako krenuti sa uvođenjem čvrste hrane

Svetska zdrastvena organizacija poručuje da je bebi do šestog meseca dovoljno samo majčino mleko, međutim ne mora se striktno pridržavati toga. Beba u nekom periodu počinje da pokazuje znake da je spremna za nešto drugo osim mleka i to je ono što je potrebno da pratite.

Većina beba je spremna za čvrstu hranu između četvrtog i šestog meseca.

Čak i kada se radi o prevremeno rođenim bebama pratite znake, a ne mesece.

Neko prvo svojim bebama ponude voće, pa tek onda povrće. Po meni je mnogo bolje ponuditi povrće pa tek onda voće. Voće je slatko i davanjem prvo njega rizikujete da se beba navikne na taj ukus šečera pa da onda odbija slane kašice.

Pirinčane kašice su odličan početak uvođenja čvrste hrane. Imaju lep ukus mleka i za bebu ne predstavlja veliku promenu.

One su takođe odličan probni test da vidite kako beba prihvata samu ideju da nešto stavlja u usta sa kašikom i ako se slučajno desi da ste možda poranili možete bez griže savesti stati sa ishranom te vrste.

Uvodite jednu po jednu namirnicu par dana pa tek onda pređite na drugu. Kada krenete da pravite kombinacije namirnica potrudite se da to budu one namirnice koja je beba već probala. Što se tiče sokova nemojte kupovati gotove jer je dovoljo da skuvate npr. jednu jabuku i da tu vodu u kojoj je skuvana dajete kao sok, meni lično je ukusno.

Hranjenje blizanaca

Mame blizanaca su u duplom problemu kada je hranjenje beba u pitanju, ako jedno pravi problem vi ne možete ni ono drugo da nahranite kako treba.

Ako ste sinhronizovali svoje blizance od rođenja da se hrane u isto vreme onda trenutak hranjenja predstavlja ozbiljnu pripremu. Morate da znate gde, šta stoji i

kako da reagujete na nepredviđenje okolnosti.

Moj savet je mamama blizanca da ako vam bebe jedu u isto vreme nastavite tako ikada krene uvođenje čvrste hrane. Na početku će biti haotično ali veoma brzo će bebe shvatiti šta se dešava i kako da se ponašaju.

Napominjem još jednom da je tabela sastavljena kao osovni vodič i smernica za dopunjavanje. Nadam se da sam vam pomogla da sagledate kako bi bebina ishrana trebalo da izgleda u prvoj godini. ?